13 / 06 / 2023

Fietsende ondernemers halen 73.000 op voor Wijkwieg

Dinsdag heb ik u op de hoogte gehouden over het verloop van de beklimming van de Tourmalet. Een zware inspanning voor een aantal deelnemers, maar de omgeving was fabelachtig. Bovendien was het doel bereikt om met z’n allen in goede gezondheid op de top van de Tourmalet te staan.

Woensdag 7 juni zijn de deelnemers in twee groepen verdeeld. Groep 1: Henk-Jan Last, Harry Bisschop, Johan Wentink, Arvid deLange, Jimmy Lubbers, en Tijmen Brouwer zijn wederom gaan fietsen om de Col de Tentes te beklimmen, ook een berg uit de zwaarste categorie met een hoogte van maar liefst 2.207 meter! Onder het motto van “we zijn er nu toch”.  

De 2e groep met de overige deelnemers vertrokken om 9.15 uur per bus naar Lourdes. Wat is Lourdes? Een kleine stad in de Pyreneeën qua inwoneraantal nagenoeg gelijk aan Genemuiden. Voor een aantal van ons bekend, voor een ander zou het een examenvraag kunnen zijn. Lourdes is de grootste katholieke bedevaartplaats in Frankrijk. Met circa 5 miljoen veelal katholieke bezoekers per jaar, uit “ aller einde der aarde” is het van enorme religieuze betekenis. Heel interessant om dit eens na te lezen op Wikipedia. 

Jan Pleijsier had priester Dominique Derkoningen bereid gevonden om ons in de Nederlandse taal in het kort de geschiedenis van Lourdes te vertellen, en om ons rond te leiden op het enorme complex. De mensen komen hier om te bidden, de heilige rots aan te raken of om zich te wassen met heilzaam bronwater omdat er wonderbaarlijke genezingen hebben plaatsgevonden. Op het complex is een ondergrondse kerk gebouwd met maar liefst 20.000 zitplaatsen. Heel bijzonder om te zien. 

Even dacht ik, stel dat je collectant bent bij de uitgang. De priester heeft ons o.a. in deze indrukwekkende kerk rondgeleid. Tevens vertelde de priester dat de inkomsten per jaar circa 150 miljoen euro zijn de de kosten circa 100 miljoen, zodat het bisdom ieder jaar 50 miljoen euro op hun conto kunnen bijschrijven. Na de excursie hebben wij gezamenlijk geluncht in Lourdes en afgesloten met een stadsbezichtiging die veelal op het terras eindigde.

Nadat wij weer in het hotel waren aangekomen was er tijd voor ontspanning en een gezamenlijk frans diner. Tijdens dit diner heeft Einbert van Rees (Prestige Genemuiden)zijn belofte nagekomen. Voor het event heeft Einbert tegen de organisatie gezegd: als ik fietsend de top van de Tourmalet haal, dan zijn de kosten voor alle geleverde drukwerk artikelen en diensten voor rekening van Prestige. Aldus geschiedde. Ook hiervoor hartelijk dank. De avond hebben wij afgesloten onder leiding van entertainer Arvid de Lange.

 Vanmorgen bij het krieken van de dageraad werd ik wakker van het zonlicht dat door het venster naar binnen scheen. Het was kwart voor 7. Ik keek naar buiten, de lucht was staalblauw en de temperatuur aangenaam. Het was tijd om ons gereed te maken voor de terugreis. 


De afspraak was dat iedereen zijn bagage voor half negen in de trailer van van der Sluis had aangeleverd zodat de chauffeur op tijd kon vertrekken. Nadat iedereen zijn ontbijt had genuttigd, vetrokken wij omstreeks kwart over negen richting het vliegveld van Toulouse. Een afstand over 220 kilometer.

 Onderweg reden wij de Scania met oplegger van Piet van der Sluis nog voorbij. De vlucht van Toulouse naar Amsterdam ging voorspoedig, evenals de busreis van Amsterdam naar Genemuiden. Om 18.10 uur arriveerden wij bij de ijsbaan in Genemuiden. We werden op een hartverwarmende wijze onthaalt door een groot aantal mensen. Nadat wij voorzien werden van een hapje en een drankje, werd ons gevraagd om allemaal naar binnen te gaan in het clubgebouw van de ijsbaan. Johan Wentink bedankte een ieder voor zijn inspanningen en geleverde diensten. Hierna nam Rien Heutink het woord als veilingmeester om een unieke fiets die door autobedrijf Pouw Zwolle is aangeboden, te veilen. En met succes! 

Uiteindelijk zat iedereen te wachten op het bekend maken van de opbrengst. Daar heeft uiteindelijk iedereen zijn inspanning voor geleverd. Johan Wentink schreef op het bord het magistrale bedrag van 73.000,00 euro! Iedereen was en is onder de indruk. 
Woorden schieten te kort zei Mirjan Gregoire van De Wijkwieg, die dit absoluut niet had verwacht. De organisatie van De Wijkwieg is hier bijzonder dankbaar voor. En zo kunnen wij terugkijken op een zeer geslaagd event. Bovendien dat wij met zijn allen in goede gezondheid mochten weer terugkeren in Genemuiden. Het is echt uniek zoals dit weer door ondernemers van een stad als Genemuiden weer georganiseerd is: met elkaar, voor elkaar.”Als je niets doet, dan gebeurt er ook niets”, zei ooit wijlen Johan Cruijff.